lauantai 8. elokuuta 2015

Yksinäisyydestä ja rakastamisesta

Tukholma, kerrostalo ja sen asukkaat Elisabeth, Otto ja Elias. Hiljattain taloon muuttanut Elisabeth ei poistu lainkaan asunnostaan. Leskimies Oton elämän viikoittainen kohokohta on päivällisen laittaminen Eliakselle, joka on lähes yhtä yksinäinen kuin sukupolvea vanhemmat naapurinsa.
                Linda Olssonin romaanissa Kun mustarastas laulaa (Gummerus 2015, suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi) jätetään kirja oven taakse, poimitaan kirja ovenraosta, jätetään kirja taas toisen ovelle. Kun aikaa kuluu, päästään viimein yhteiseen päivällispöytään ja puistoon kävelylle, uskalletaan rakastaakin.
Jos haluat lukea kirjan, jossa on actionia, se ei todellakaan ole tämä. Jos taas haluat viipyä hitaasti ajatusten, kirjojen ja taiteen maailmassa, et pety.
Olsson jatkaa edellisistä romaaneistaan jo tutuksi tulleella tyylillään, jossa vähemmän on enemmän. Kun aiemmissa romaaneissa lukija on saanut nauttia uusiseelantilaisista meren äänistä, tuoksuista  ja väreistä, pysyy uutuus lähes kokonaan Etelä-Tukholmassa muutaman korttelin sisällä. Tukholma ei kuitenkaan ole sykkivä suurkaupunki, vaan ennemminkin kylä, jossa luonto on lähellä.

Ja sitten on mustarastas, joka laulaa. Se laulaa ikkunan takana ja herättää joka ikinen aamu uuteen päivään. Hauras mustarastas elää myös kertomuksena Eliaksen kuvissa. Kunnes se syksyn tullen hiljenee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti